ίππαρχος

ίππαρχος
Όνομα ιστορικών προσώπων. 1. Αθηναίος άρχοντας (; – 514 π.Χ.). Ήταν γιος του Πεισίστρατου και νεότερος αδελφός του Ιππία, μαζί με τον οποίο, μετά τον θάνατο του πατέρα τους (528 π.Χ.), ανέλαβε την εξουσία στην Αθήνα. Ο Ί. βρισκόταν στο προσκήνιο περισσότερο από τον αδελφό του και φαίνεται πως προσπάθησε να συνεχίσει το έργο του πατέρα του. Δική του ήταν η πρωτοβουλία της κατασκευής αγωγών για τη μεταφορά του νερού από τις πηγές των βουνών. Ήταν φίλος των γραμμάτων και με εισήγησή του μετακλήθηκαν στην αυλή του πατέρα του οι φίλοι του, οι ποιητές Ανακρέων, Σιμωνίδης ο Κείος και Λάσος ο Ερμιονεύς. Σε αυτόν οφείλεται η καθιέρωση της απαγγελίας αποσπασμάτων του Ομήρου στα Παναθήναια. Δολοφονήθηκε από τον Αρμόδιο και τον Αριστογείτονα. 2. Πυθαγόρειος φιλόσοφος (5ος αι. π.Χ.). Ήταν σύγχρονος του Λύση, δασκάλου του Επαμεινώνδα. Ο Λύσις του είχε απευθύνει επιστολή στην οποία τον κατηγορούσε ότι «δημοσία φιλοσοφεί», δηλαδή ότι συζητούσε με τρίτους τη φιλοσοφία του Πυθαγόρα, την οποία οι άλλοι μυημένοι τηρούσαν μυστική. 3. Ί. ο Σταγειρίτης (4ος αι. π.Χ.). Ήταν ένας από τους πέντε που είχε ορίσει ο Αριστοτέλης ως εκτελεστές της διαθήκης του. Είχε γράψει ένα βιβλίο με τον τίτλο Τι το άρρεν και θήλυ παρά θεοίς και τις ο γάμος. 4. Αθηναίος ποιητής της νέας αττικής κωμωδίας (4ος ή 3ος αι. π.Χ.). Διασώθηκαν οι τίτλοι τεσσάρων κωμωδιών του: Ανασωζόμενος, Ζωγράφος, Θαΐς, Παννυχίς, καθώς και ορισμένα μικρά αποσπάσματά τους. 5. Μαθηματικός και αστρονόμος (2ος αι. π.Χ.). Γεννήθηκε στη Νίκαια και έζησε κυρίως στην Αλεξάνδρεια και στη Ρόδο. Αν και συνετέλεσε στην εγκατάλειψη της ηλιοκεντρικής θεωρίας, η οποία παρουσιαζόταν ανεξήγητη με τα μέχρι τότε γνωστά δεδομένα, θεωρείται ωστόσο ο μεγαλύτερος αστρονόμος της αρχαιότητας. Από τις πολυάριθμες εργασίες του μνημονεύονται: ο καθορισμός της διάρκειας του ηλιακού έτους σε 365 ημέρες και 6 ώρες· η ανακάλυψη της μετάπτωσης των ισημεριών, ο υπολογισμός της απόστασης, του μεγέθους και της έκκεντρης κίνησης του Ηλίου και της Σελήνης· η εξήγηση της διαφορετικής διάρκειας των εποχών πάνω στη Γη· η σύνταξη του πρώτου αστρικού καταλόγου. Έθεσε τις βάσεις της τριγωνομετρίας, κατασκεύασε ή τελειοποίησε τα αστρονομικά όργανα της εποχής του και εφηύρε τον αστρολάβο και το θεοδολίδιο ή θεοδόλιχο. 6. Ι. Μάρκος Αντώνιος (1ος αι. π.Χ.). Ήταν γιος του Κορίνθιου Θεόφιλου, απελεύθερος του Μάρκου Αντώνιου. Πλούτισε χάρη στις προγραφές το 43 π.Χ. Εγκατέλειψε τον Αντώνιο μετά το Άκτιο (41 π.Χ.) και αργότερα έγινε μέλος διανδρίας στην Κόρινθο.
* * *
ἵππαρχος, ὁ (Α)
1. (για τον Ποσειδώνα) ο κυβερνήτης τού ίππου («υἱὀς ἱππάρχου Ποσειδάωνος ἄναξ», Πίνδ.)
2. διοικητής, αρχηγός ιππικού.
[ΕΤΥΜΟΛ. < ἵππ(ο)-* + -αρχος (< ἀρχος < ἄρχω), πρβλ. ίλ-αρχος, ναύ-αρχος].

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

  • Ἵππαρχος — masc nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • ἵππαρχος — ruling the horse masc nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ίππαρχος — ο κύριο όνομα …   Νέο ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (Новый толковании словарь современного греческого)

  • Ἱππάρχοις — Ἵππαρχος masc dat pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • ἱππάρχοις — ἵππαρχος ruling the horse masc dat pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἱππάρχου — Ἵππαρχος masc gen sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • ἱππάρχου — ἵππαρχος ruling the horse masc gen sg ἱππάρχης gen sg (ionic) ἱππάρχης masc gen sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἱππάρχους — Ἵππαρχος masc acc pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • ἱππάρχους — ἵππαρχος ruling the horse masc acc pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἱππάρχων — Ἵππαρχος masc gen pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”